Project Description

Soho Square, Soho

Project

Project: Cat A refurbishment in a Grade 2 listed townhouse, with a new Fourth Floor extension to building
Client: MPL Communications Ltd
Value:
£3M

Forcia have recently completed he remodelling and refurbishment of a Georgian, Grade II listed building in the iconic Soho Square, Soho. This building would have once been a residential townhouse in its original form of glory, however it has now been converted into a character filled 21st century office building with all the latest mod cons.

Forcia have had the opportunity to refurbish and to maximise the townhouse which has been sensitively restored. As part of the project Forcia enabled the building to have a new mansard roof and a contemporary extension to the Fourth floor, which was fitted out and included the installation of kitchenette and toilet facilities. In order to allow for the roof structure extension Forcia carefully deconstructed the original roof structure.

The original rooms on First, Second and Third floor levels were fully refurbished as they had slowly eroded over its 300 year history.  Forcia carefully created meeting rooms, enabling the space to meet all the required office needs. All the office spaces were elegantly proportioned and contained within the original building, supplemented by new and contemporary shower and WC facilities at Second and Third floor levels as well as the installation of a large lightwell at street level, enabling maximum light at Basement level and at the Ground floor. Forcia refurbished the reception area, making the area far more inviting and welcoming.  The existing windows and floor slabs were repaired or replaced as required and the external façade was renovated by removing the existing rendering and replacing it in accordance with the heritage guidelines for STUCCO rendering along with a new cornice.  The installation of a lift and a lift pit, servicing the basement to Fourth floor levels was installed.  The lift was created from glass panels as well as the wall which separates the lift shaft to the landing which is also glass on the Fourth floor  The existing M & E was stripped out and replaced on all levels bar the newly created Fourth floor to meet the requirements for offices.